ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ9031.2
Μονάδες ECTS
4
Εξάμηνο
Εξάμηνο 9ο
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Θεόδωρος Βαρζάκας

Περιγραφή μαθήματος
ΓΕΝΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Διαλέξεις 3
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικού Υποβάθρου (Υποχρεωτικά Επιλογής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής αναμένεται να είναι σε θέση:

Να υπολογίζει τη θρεπτική αξία διαφόρων τροφίμων

Να κατανοεί και να ερμηνεύει το ρόλο των θρεπτικών υλών στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και να τις συνδέει με την επιστήμη της τεχνολογίας των τροφίμων

Να αντιστοιχεί παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού με στοιχεία της διατροφής

Να εφαρμόσει τις παραπάνω γνώσεις στην ανάπτυξη διατροφικά ισορροπημένων τροφίμων ενσωματώνοντας και την σύγχρονη τεχνολογία τροφίμων

Να αναζητά, αναλύει και συνθέτει δεδομένα και πληροφορίες, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, για την διατροφή και την ενσωμάτωση της γνώσης αυτής στην τεχνολογία τροφίμων

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:

Λήψη αποφάσεων

Αυτόνομη εργασία

Ομαδική εργασία

Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον

Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Εισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής Στοιχεία διατροφής του ανθρώπου-Θρεπτικές ύλες. Οι διαιτητικές απαιτήσεις του ανθρώπου-Ενεργειακό ισοζύγιο. Η σύσταση των τροφίμων από διαιτητική άποψη-Καθορισμός της απαιτούμενης πρόσληψης ενέργειας.

Υδατάνθρακες-Πρόσληψη-Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα-Σακχαρώδης διαβήτης-Γλυκαιμική επίδραση της τροφής-Διαιτητικές ή φυτικές ίνες.

Λιπαρές ύλες-Λιπίδια- Πρόσληψη-Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Λιπώδης ιστός-Ασθένειες (παχυσαρκία-αθηροσκλήρωση).

Πρωτεΐνες-Ρόλος των πρωτεϊνών-Αμινοξέα- Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη.

Νερό -Δομή-Φυσικές ιδιότητες-Λειτουργίες του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό-απορρόφηση-απέκκριση.

Βιταμίνες και ο φυσιολογικός τους ρόλος.

Ανόργανα συστατικά και ο φυσιολογικός τους ρόλος.

Η τεχνολογία τροφίμων και ο ρόλος της στην διατροφική αντίληψη και κατανάλωση υγιεινής τροφή.

Θέματα Εργασιών για προαιρετική προφορική παρουσίαση και επικοινωνία θεμάτων στο φροντιστήριο ενδεικτικά

Διατροφή για τη βελτιστοποίηση της υγείας

Η παχυσαρκία ως σύγχρονη επιδημία

Διαφορές μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της διατροφής του δυτικού τρόπου διατροφής

Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή του ανθρώπου

Διατροφή και καρκίνος του πεπτικού συστήματος. Ο ρόλος των φυτικών ινών

Προϊόντα light. Αλήθεια και Μύθοι

Εξειδικευμένες δίαιτες (χαμηλών λιπαρών, χωρίς υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κ.α)

Χορτοφαγία-Ωμοφαγία

Γρήγορο φαγητό (FastFood)

Ο ρόλος της βιταμίνης D και του ασβεστίου στο μεταβολισμό των οστών

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Στην αίθουσα διδασκαλίας, στο εργαστήριο και σε ομάδες εργασίας με φυσική παρουσία των φοιτητών
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Χρήση Οπτικοακουστικού υλικού και πολυμεσικών εφαρμογών

Χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού.

Ενημέρωση και βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό μέσω e-mail

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 39
Προετοιμασία για εργασίες που αφορούν μελέτες περιπτώσεων (ατομικές ή ομαδικές εργασίες) 13
Αυτοτελής μελέτη 48
Σύνολο Μαθήματος 100
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Γλώσσα Αξιολόγησης: Ελληνική

Θεωρία

Γραπτή τελική εξέταση (80%) που περιλαμβάνει:

Ερωτήσεις θεωρητικού περιεχομένου, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ερωτήσεις κρίσεως

Επίλυση υπολογιστικών προβλημάτων

Σύντομη γραπτή ενδιάμεση εξέταση-test (20%) που γίνεται στο τέλος των παραδόσεων και περιλαμβάνει:

Επίλυση υπολογιστικών προβλημάτων εφαρμογής και απάντηση ερωτήσεων κρίσης (γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές ανά εξάμηνο και μετά από την ολοκλήρωση της παράδοσης μιας θεματικής ενότητας του μαθήματος

Φροντηστίριο

Ατομική ή και ομαδική (μέχρι το πολύ 3 ατόμων) εργασία σε κάθε ενότητα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο θεμάτων διατροφής και υγείας διατύπωση συμπερασμάτων και σύγκριση με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Εβδομαδιαία αναφορά και συζήτηση διατροφικής επικαιρότητας

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Journal of Nutrition

Food Chemistry by H.-D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Springer Verlag 2004.Advances in Food and Nutrition Research

Introduction to Nutrition, Bender D 2002, Taylor and Francis

Journal of Nutrition

Journal of Nutrition Education and Behavior

Literature in English:

Γαλανοπούλου, Ν., Ζαμπετάκης, Γ., Μαυρή, Μ., και Σιαφάκα Α., Διατροφή και Χημεία Τροφίμων, Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα 2007